Rikostorjuntaa kybermaailmassa

Viimeisimpänä vieraana Kyberturvallisuuden erikoistumiskoulutuksessa kävi erikoisasiantuntija Tero Toiviainen Poliisiammattikorkeakoulusta. Hänen aiheena oli kyberrikostorjunta.

Toiviainen kävi läpi kyberrikoksiin liittyviä poliisin toimintamalleja sekä useita esimerkkejä. Monet ns. kyberrikokset eivät itse asiassa ole kovinkaan uusia. Vanhat rikosmuodot vain kehittyvät käyttämään hyväkseen digitaalisuutta. Tästä esimerkkinä Toiviainen toi erilaiset petokset kuten toimitusjohtajahuijaukset.

Poliisissa ja heidän koulutuksessaan panostetaan kyberrikostorjuntaan. Vahvimpana Suomen valttina Toiviainen näki viranomaisyhteistyön SUomen sisällä. Kyberrikosten luonteeseen kuuluu kuitenkin “rajattomuus”, joten suuria hasteita rikostorjunnalle syntyy eri maiden toimintatavoista, laeista ja kulttuureista.

Alalle töihin haluaville vinkki: Poliisista löytyy myös mielenkiintoisia kyberrikostutkimukseen liittyviä siviilivirkoja.