Asiantuntijoita ja vierailuja

Kyberturvallisuuden erikoistumiskoulutuksen kevät on sujunut asiantuntevissa merkeissä. Koulutuksessa on vieraillut lukuisia alan asiantuntijoita:

Kyberturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Heidi Kivekäs kävi kertomassa Kyberturvallisuuskeskuksen toiminnasta sekä avaamassa oman eristyisosaamisalueensa, toimintavarmuuden, saloja. “Toimintavaruutta arvostetaan silloin, kun palvelut eivät toimi”, totesi Kivekäs asiaan liittyvästä yleisestä ongelmasta.

Opiskelijoiden aivonystyröitä koeteltiin toden teolla, kun Huoltovarmuuskeskuksen varautumispäällikkö Erkki Räsänen pisti porukan miettimään mm. millainen olisi suvereeni digitaalinen yhteiskunta? Huoltovarmuuden tilasta Räsänen antoi erittäin kattavan kuvan mutta muistutti myös “Tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku.”

Tietoturva-asiantuntija Petri Vesamäki (Insta DefSec) kävi luennoimassa haavoittuvuusanalyysin tekemisestä.

Ari Etholen, Nokian Renkaiden tietoturvapäällikkö, piti yhden aamupäivän tuoden erittäin käytännön läheisiä esimerkkejä yrityksen kohtaamista kyberuhista ja -ongelmista. Etholenin esitys poiki paljon keskustelua ja jäkikäteen opiskelijat olivat todella tyytyväisiä hänen esitykseensä. Myös Etholen korosti esityksessään yrityksen turvallisuuden “kypsyystasoa” ja sen tunnistamista missä ollaan menossa sekä minne halutaan päästä. “Tärkeintä ei ole olla huipulla vaan tietää, millä tasolla ollaan.”

Kivekäs, Räsänen, Vesamäki ja Etholen
Kivekäs, Räsänen, Vesamäki ja Etholen

Hieman erillaisen näkemyksen asiaan toi VTT:n erikoissuunnittelija Antti Pelkonen, joka kertoi opiskelijoille kyberturvallisuusosaamisen tilasta tehdystä tutkimuksesta.

evl Mano-Mikael Nokelaisen esitys Puolustusvoimien kyberturvallisuusnäkymyksistä ei varmasti jättänyt ketään kylmäksi.

Vielä kevään viimeisenä asiantuntijana Harri Koivunen kertasi muiden luennoitsijoiden antia tiedon merkityksestä päätöksenteossa ja piti kattavan luennon haittaohjelmista.

Nokelainen, Pelkonen, Koivunen ja kissa
Nokelainen, Pelkonen, Koivunen ja kissa

Kevään kruunasi vierailu Elisa Oyj CSOCiin (Cyber Security Operation Center).
Ja sitten vielä kaiken kukkuraksi jouduttiin lehteenkin 🙂