Kyberturvallisuus – Pelkojen lietsomista vai tervettä varovaisuutta?

Juttu on julkaistu alunperin uutisena TAMKin www-sivuilla 8.2.2018

TAMK EDUn järjestämän kyberturvallisuuden erikoistumiskoulutuksen ryhmä starttasi jälleen perjantaina 26.01.2018. Aloitustilaisuuden teemana oli tämän päivän kyberturvallisuus.

Professori, sotatieteiden tohtori, ev evp. Martti Lehto avasi tilaisuuden kertomalla tämän päivän kyberturvallisuudesta.

Äly on lisääntynyt kaikessa: autonomiset järjestelmät ja robotiikka valtaavat muun muassa teollisuutta, koteja, asevoimia, autoja ja terveysalaa. Valtavat määrät tietoa leviää reaaliaikaisesti kaikkialle maailmaan. Tämä tuo mukanaan uskomattomia mahdollisuuksia ja asioita, joita emme edes osaa kuvitella – myös uhkia.

Globaalit muutokset tuovat tarvetta myös osaamisen päivittämiselle. Tähän tarpeeseen vastaa TAMK EDUn kyberturvallisuuden erikoistumiskoulutus, jonka kick-off -tilaisuuden avasi professori, sotatieteiden tohtori, ev evp. Martti Lehto. Rento ja viihdyttävä esiintyminen ei piilota vankkaa kokemusta, joka näkyy huippuammattilaisen koko olemuksessa.

– Kyberuhkista puhuminen ei koskaan ole hauskaa, Lehto toteaa vakavana.

Kyberturvallisuudesta huolehtivia syytetään usein pelkojen lietsomisesta ja turhasta varovaisuudesta. Tosiasia kuitenkin on, että kyberuhat ovat pelottavia: kansallisilla rajoilla ei ole niille merkitystä, ne ovat erittäin nopeita ja niitä on lähes mahdotonta havaita ajoissa. On myös yleistä, että hyökkäys saa olla käynnissä hyvin pitkään, ennen kuin sitä edes huomataan.

– Kyberhyökkäys pääsee aina läpi. Kysymys on vain ajasta ja rahasta, täysin turvallista järjestelmää ei ole olemassakaan, Lehto kuittaa.

Motiiveja hyökkäyksiin on erilaisia, ja usein ne menevät päällekkäin. Kenties yleisintä on taloudellisen hyödyn tavoittelu luottokorttien, maksupalveluiden ja henkilökohtaisten tietojen väärinkäytön avulla. Monella on koko elämä älypuhelimessaan aina pankkitunnuksista henkilökohtaisiin valokuviin ja päivittäisiin rutiineihin. Puhelimen seuraaminen, jäljittäminen ja tietojen kopiointi on uskomattoman helppoa; antaahan suurin osa käyttäjistä siihen itse luvan.

– Kalliita ohjelmistoja, kuten Google Maps tai WhatsApp, ei kukaan tee hyvää hyvyyttään. Ilmaisia lounaita ei ole, Lehto varoittaa. Taustalla on aina ansaintalogiikka.

Laajemmassa mittakaavassa kyberrikokset voivat tarkoittaa myös valtio- tai yrityssalaisuuksien kauppaamista tai jopa koko yhteiskunnan lamauttamista, jolloin rikollisuus keskittyy elintärkeisiin toimintoihin, infrastruktuuriin ja kriittiseen informaatiostruktuuriin.

Kyberuhkien skaala on laaja ja seuraukset voivat olla massiivisia joko yksittäiselle ihmiselle tai koko yhteiskunnalle. Riskejä on niin ohjelmistoissa kuin komponenttitasolla, mutta haavoittuvin tekijä on käyttäjä. Usein taustalla on huolimattomuus, tietämättömyys ja ohjauksen puute. Yrityksissä ei ole yhteistä tietoturvapolitiikkaa, eikä yksittäinen ihminen ymmärrä tekojensa seurauksia. Salasanojen kierrätys, tuntemattomien sähköpostien avaaminen ja saastuneiden muistitikkujen käyttäminen ovat kyberrikollisille avoimia ovia.

– Yli puolet kyberuhista on sisäisiä, Martti Lehto huomauttaa.Käyttäjien on ymmärrettävä, että netissä mikään ei ole ilmaista, mitään et voita eikä mikään ole hyvää. Tervettä epäluuloa tarvitaan! Lehto summaa tiukasti.

Synkästä uhkakuvasta ei kuitenkaan kannata lamaantua, vaan omaa käyttäytymistään verkossa ja älylaitteiden kanssa voi pohtia tarkemmin. Uhkien rajoittaminen onnistuu muun muassa ajantasaisilla päivityksillä, avointen WiFi-verkkojen välttämisellä ja vahvoilla salasanoilla.

Kyberturvallisuuden erikoistumiskoulutuksen ryhmä aloitustilaisuudessa.

Aihe on ajankohtainen ja tärkeä, ja alan ammattilaisia tarvitaan. Kyberturvallisuuden erikoistumiskoulutus vastaa kasvavaan kysyntään käytännönläheisellä ja kattavalla tavalla kouluttaen 21 uutta alan osaajaa luomaan yhteistä toimintakulttuuria ja rakentamaan turvallisempaa kyberyhteiskuntaa.

Lue lisää koulutuksesta täältä.

Teksti ja kuvat: Anna Vättö

Lisätietoja koulutuksesta:
Vastuuopettaja, lehtori Ville Haapakangas, p. 050 528 7013
Suunnittelija Katri Viitanen, p. 050 321 5148