Kyberturvallisuuden erikoistumiskoulutuksen kevät 2018

TAMKin Kyberturvallisuuden erikoistumiskoulutuksessa aloitti uusi 20 opiskelijan ryhmä tammikuussa 2018. Koko vuoden kestävän koulutuksen (laajuus 30 opintopistettä) kevät on sujunut varsin työläissä merkeissä ja huipentui xx.5. pidettyyn Kyberturvaaja-hankkeen seminaariin.

Kevään ajan on käyty neljää eri opintojaksoa:

  • Johdatus kyberturvallisuuteen
  • Verkkopalveluiden ja palvelinten kyberturvallisuus
  • Tietoverkkojen kyberturvallisuus ja
  • Kyberturvallisuusjuridiikka

Kaksi ensimmäistä opintojaksoa saatin kokonaan suoritettua ja kaksi viimeisintä jatkuu vielä syyskaudella, jolloin alkaa myös uusi opintojakso Haavoittuvuusanalyysi ja tunkeutumistestaus sekä keskitytään erikoistumiskoulutukseen kuuluvaan kehitystyöhön.

Johdatus kyberturvallisuus -opintojaksolla on tarkasteltu kyberturvallisuuden käsitettä erilaisilta katsontakannoilta. Olemme päässee nauttimaan erinomaisista vierailijaluennoista (jatkona vuoden 2017 toteutuksen onnistuneisiin vierailijaluentoihin, mm. Limnell, Hyppönen. Lue lisää aikaisemmista blogi-kirjoituksista.). Koulutuksen avausluennot piti professori Martti Lehto (Jyväskylän yliopisto) ja hänen jälkeensä kevään aikana on luentoja pitäneet mm. Erkki Räsänen (Huoltovarmuuskeskus), Marko Hautakangas (Insta Defsec Oy), Mika Hyytiäinen (Hydetek), Iiro Uusitalo (Team Rot) ja Ari Etholen (Nokian Renkaat).

Iiro Uusitalo

Tänä vuonna opintojaksoon liittyvä ekskursiomatka suuntautui länsi-rannikolle Olkiluodon ydinvoimalaan. Pääsimme tutustumaan läheltä ydinvoimalan toimintaperiaatteisiin ja turvallisuuteen kaiken keskeisenä elementtinä.

Asiallista oleskelua Olkiluodossa

Johdatus kyberturvallisuuteen -opintojakso huipentui toukokuussa Kyberturvaaja-hankkeen seminaariin, jossa luennoivat Timo Piiroinen (Keskusrikospoliisi) ja Mika Susi (Elinkeinoelämän keskusliitto). Saimme opintojaksolla hyvin kattavan kuvan kyberturvallisuudesta useiden huippuasiantuntijoiden toimesta.

Vierailevat asiantuntijat olivat todella hyvä juttu, käynti ydinvoimalalla hieno. – opiskelijan palautetta

Opintojaksoille Verkkopalveluiden ja palvelinten kyberturvallisuus sekä Tietoverkkojen kyberturvallisuus on pääasiassa työskennelty erilaisten laboratorioharjoitusten parissa TAMKin kyberturvallisuuden labraympäristössä. Harjoitusten kautta on pyritty saamaan käytännön näkemys erilaisiin teknisiin suojauskeinoihin, joilla kyberuhilta voidaan yritysten ympäristöjä suojata. Opiskelijapalautteiden perusteella labra-harjoitukset on koettu erittäin mielekkääksi tavaksi opetella asioita.

Kyberturvallisuusjuridiikan ensimmäinen puolisko keskittyi lähinnä GDPR:ää, ajankohta oli mitä sopivin ja akuutein. Syksyllä sitten jatketaan muun lainsäädännöllisen sisällön parissa.

Kaiken kaikkiaan kevät on mennyt suunnitellusti ja työtä on opiskelijoilla riittänyt. Nyt onkin hyvä aika vetää hieman happea ja ottaa aurinkoja, jotta syksyllä sitten jaksetaan rutistaa erikoistumiskoulutuksen toinen puolisko.

Teksti ja kuvat: Ville Haapakangas